כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
תחום טמפרטורת גוף נורמאלית לחתול ולכלב נעה בין 37.5 ל- 39.5 מעלות צלזיוס. מרכז הטרמורגולציה (ויסות חום) של הגוף מצוי בחלקו הקדמי של ההיפוטלמוס שהינו חלק אינטגראלי מהמוח. נתוני טמפרטורה המגיעים מחיישנים (רצפטורים) המפוזרים בגוף, מנותחים במוח, ועל פיהם נותן המוח פקודות לאיברים שונים בגוף לאבד או לשמור על חום הגוף וזאת על מנת לשמור על טמפרטורה ליבה קבועה בטווח צר ביותר. לדוגמא: ביום קר במיוחד כשהגוף מאבד חום בקצב גבוה יותר יקרו מספר שינויים כגון רעד של שרירים, חיפוש מקומות חמים יותר בבית, הזדקרות הפרווה במטרה לאגור אוויר מבודד בתוך הפרווה ועוד. כשטמפרטורת חום הגוף יורדת מתחת ל- 35.5 מעלות צלזיוס, נפסק מנגנון הרעד המוביל לצניחת טמפרטורת החום בקצב גדול עוד יותר, עובדה העלולה להשפיע לרעה על מערכות הדם והלב, הכליה וחילוף החמרים, כפועל יוצא מנפילת לחץ הדם וירידה בתפוקת הלב. ככל שבעל החיים קטן (בגודל) וצעיר יותר ופרוותו קצרה, כך נטייתו לאבד חום רבה יותר.
1. אבדן חום מקרי- מוגדרת כאבדן ספונטאני של חום גוף, למשל חשיפה לסביבה קרה ורטובה במיוחד (יום קר, חדרי קירור, מיזוג מוגזם בחדר קטן ועוד) וניתוחים בהם נפתחים חללי גוף גדולים (בטן, חזה) דרכם אובד החום.
2. אבדן חום פתולוגי- השפעה ישירה על מרכז ויסות החום במוח או על קצב חילוף החומרים. גידולים במוח ו/או מחלות הורמונאליות הן הסיבות העיקריות לכך.
3. אבדן חום יזום- נפוץ בניתוחי לב הומאניים בהם מורידים את קצב חילוף החומרים של הלב וצריכת החמצן ברקמה, על ידי הורדה טמפרטורת גוף יזומה, להעלאת סיכויי הצלחת הניתוחים.
אז מה לעשות?
1. תספורת- רצוי ומומלץ לספר את חיית המחמד בחודשי השנה החמים. יש לתכנן את התספורת או התספורות באופן שבעל החיים יגיע לחודשי הסתיו והחורף עם כיסוי פרווה סמיך ויעיל שיסייע בעדו לבודד את גופו מהסביבה הקרה.
2. מקום מרבץ- יש לרפד את מקום המרבץ ולבודדו מהרצפה הקרה. מומלץ שמזרון חיית המחמד יבודד מהרצפה בעזרת שטיח פשוט (שטיחון אמבטיה או שטיח ישן) וכן רצוי כי על המזרון תיפרס שמיכה לבידוד נוסף. בעלי חיים נהנים מאד, כמונו, להתכרבל בשמיכה בזמן שנתם. בעלי החתולים, לעומת זאת, ילמדו מהר כי החתול מוצא בעצמו ולעצמו מקום מרבץ חם ונעים בחודשי החורף.
3. טיול בחוץ/שהייה בחצר- התאימו במידת האפשר את שעות הטיולים לשעות פחות סוערות ורטובות והימנעו ממקומות פתוחים ופרוצים הנתונים ל"חסדי שמיים". לכלבים המבלים בחצר שעות ארוכות יש להתאים מלונה אטומה מחדירת מים ורוח ישירה וכן יש לבודד את רצפת המלונה בהתאם להנחיות המפורטות בסעיף הקודם במאמר זה. לחתולים המבלים בחוץ רצוי להשאיר מקום מסתור מרופד היטב.
4. ביגוד- לכלבים קטנים קצרי פרווה ניתן להתאים סוודרים לימים הקרים. הסוודר יסייע לכלב לבודד עצמו מהסביבה. בשנים האחרונות אופנת הכלבים הינה תחום בהתפתחות מואצת.
5. חימום- ניתן לפרוש שטיח ליד התנור, במרחק בטוח, על מנת שבעל החיים יוכל להתחמם. לגורים, חתולים וכלבים קטנים ניתן להניח במהלך היום בקבוק חם עטוף במגבת באזור מקום המרבץ לצורך עזרה בשמירה על חום הגוף (וכפינוק). יש להימנע מהנחת גופי חימום, בקבוקים חמים ללא שכבת בידוד, שטיחים חשמליים ואחרים בצמוד לגוף בעל החיים על מנת להימנע מכוויות.
רוב בעלי החיים יצליחו להתמודד עם ירידה מועטת בחום גופם על ידישימוש במנגנונים פיזיולוגים כגון רעד, חיפוש מקום חמים או סימור פרווה והגדלת הבידוד מהסביבה החיצונית. בירידת חום גוף גדולה יותר עלול בעל החיים להציג אפאטיות, עייפות מוגזמת, ריריות חיוורות, רעד שנפסק ועוד. לאורך זמן עלולות להופיע תופעות רועמות יותר כתוצאה מפגיעה רב מערכתית עד כדי סכנת חיים ממשית. את הטיפול בירידת חום הגוף רצוי להשאיר לוטרינר, ולכן צרו עימו קשר מיידית במידה וקיים חשש כזה. במרפאה תימדד טמפרטורת גוף בעל החיים והטרינר ינסה לקבוע מהי הסיבה האמיתית לירידתה. כשיידרש טיפול תקבל חיית המחמד חימום אגרסיבי במגוון שיטות ואמצעים עד אשר תשוב טמפרטורת הגוף לתחום הנורמאלי.
לצפייה בסרטון הסבר אודות היפותרמיה בבעלי חיים וכיצד להימנע מהמצב בחורף הקליקו כאן: