כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
השימוש בדם ומוצריו ברפואה הוטרינרית נפוץ במיוחד ברפואת חירום. בעבר נשענה הרפואה הוטרינרית על מתן מנות דם מלא, אולם אם התפתחות רמת הרפואה הוטרינרית והטכנולוגיה הקשורה לה, נמצא כי השימוש ברכיבי הדם הינה אפשרות הטיפול המועדפת. יתרונם הוא התאמה טובה יותר בין תורם למקבל ובכך צמצום ריאקציות לא רצויות לאחר מתן הדם או תוך כדי העירוי עצמו
1. תאי דם אדומים המרכיבים כ-45%-55% מהדם. אלו מקנים לדם את צבעו ואחראיים על העברת החמצן ממקום למקום.
2. תאי דם לבנים (השייכים למערכת החיסון) וטסיות (כחלק מגורמי הקרישה) המהווים אחוזים בודדים מהדם.
3. פלזמה המהווה כ-45% מהדם ומורכבת בעיקר ממים, אך גם מאלקטרוליטים וחלבונים חשובים כגון חלבוני הקרישה, אלבומין, נוגדנים ועוד. הפלזמה מהווה את הטווח בו מצויות הכדוריות האדומות, הלבנות והטסיות בכלי הדם, ומשמשת לנשיאתם ממקום למקום ולהזנתם.
תפקידו העיקרי של הדם הינו נשיאת חמצן מהריאות אל הרקמות והחזרת הפחמן הדו חמצני מהרקמות אל הריאות. בנוסף, לכך אחראי הדם להמוסטזיס, היינו, יצירת הפקק הראשוני בשילוב עם טסיות, פקטורי קרישה, סידן ועוד ברגע פגיעת כלי דם ומניעת זליגת דם אל הרקמות.בטווח המיימי של הדם נעים ממקום למקום תאי הדם הלבנים ומהווים מחסום והגנה של הגוף מפני פולשים בלתי רצויים מבחוץ כגון חיידקים, וירוסים, טפילים ועוד. לסרט הדגמה באנגלית היכנסו ללינק:
http://www.mhhe.com/biosci/esp/2002_general/Esp/folder_structure/tr/m1/s7/trm1s7_3.htm
בכלבים מספר רב של קבוצות דם המכונות DEA-Dog Erythrocytes Antigenes. כל קבוצה נקבעת על פי הופעתו או חסרונו של אנטיגן, שהינו פחמימן הקשור לחלבון ו/או לשומן במעטפת כדורית הדם האדומה, שמעצם נוכחותו עלולה להפעיל את מערכת החיסון של המקבל אותה. את האנטיגנים נוהגים למספר במספרים אופייניים, למשל, DEA 7.
לקבוצה מספר 1 תת קבוצות נוספות כגון : 1.2 ו- 1.3. הקבוצה הידועה ביותר הינה זו המזוהה עם אנטיגן 1.1, היינו DEA 1.1, משום שהיא עלולה להפעיל את מערכת החיסון של מקבל הדם באופן קיצוני ביותר ולזו עלולה להיות השפעה הרסנית על המקבל.
לצערנו, אין לנו יכולת שיוך של גזע מסוים לקבוצות דם ספציפיות.
באופן נורמאלי לכלבים, להבדיל מאנשים וחתולים, אין נוגדנים (שתפקידם לפעול כנגד אנטיגנים) טבעיים בדם כנגד אנטיגנים המצויים על כדוריות הדם, ולכן אין חובה בבדיקת סיווג דם בטרם נתינת מנת דם ראשונה. לעומת זאת, לאחר מתן מנת דם ראשונה, מייצר הגוף נוגדנים כנגד האנטיגנים החדשים שפגש, והוא עלול להפעיל את מערכת החיסון כנגדם במפגש הבא, היינו- מתן מנת דם שנייה.
בחתולים 3 קבוצות דם בלבד: A, B ו-AB. קבוצת הדם הנפוצה ביותר הינה A ואליה משתייכים מרבית הגזעים האוריאנטלים כגון הפרסים, בורמזים, הימלאיה, רוסי כחול ועוד. לעומתם, הגזעים הבריטים כגון הדבון-רקס, רגדול, קורניש ואחרים מראים אחוזים גבוהים מאד של קבוצת דם B. קבוצת הדם AB היא הנדירה ביותר ונפוצה בעיקר באזורים בהם קבוצה B נמצאת בשכיחות גבוהה.
כמצוין, לחתולים קיימים נוגדנים כנגד אנטיגנים דמיים כבר מלידתם (מועברים לגורים בקולוסטרום הראשוני בתחילת היניקה מהאם), ולכן ישנה חשיבות עליונה לביצוע בדיקת סיווג דם בטרם ניגשים לתת מנת דם לחתול. מתן מנת דם לא נכונה בחתול עלולה להיות הרת אסון עבור המקבל.
כיום ניתן על ידי בדיקת דם קצרה ופשוטה לסווג את קבוצות הדם של הכלבים והחתולים התורמים וגם למקבלים ולמנוע תופעות לוואי מיותרות.
השימוש בדם ומוצריו ברפואה הוטרינרית נפוץ במיוחד ברפואת חירום. בעבר נשענה הרפואה הוטרינרית על מתן מנות דם מלא, אולם אם התפתחות רמת הרפואה הוטרינרית והטכנולוגיה הקשורה לה, נמצא כי השימוש ברכיבי הדם הינה אפשרות הטיפול המועדפת. יתרונם הוא התאמה טובה יותר בין תורם למקבל ובכך צמצום ריאקציות לא רצויות לאחר מתן הדם או תוך כדי העירוי עצמו.
היכולת לשלב את הדם ומוצריו במסגרת הטיפול הוטרינרי החירומי והרפואי אפשרו לוטרינרים אופציית טיפול חדשות ונגישות אשר שפרו באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה וההבראה של בעלי החיים החולים. דווקא היכולת שלנו לנייד מנות דם ממקום למקום במהירות, בשל גודלה של המדינה ופריסת סניפי בנק הדם, העלתה את רמת הרפואה הוטרינרית ההמטולוגית (הקשורה ברפואת דם) לרמות גבוהות- מהגבוהות בעולם.
1. טפילי דם- בעונות בהן עולה תדירות הופעתן של קרצית הכלב החומה (Rhipicephalus Sanguinus), עולה במקביל הנגיעות בטפילי דם בכלבים כגון: ארליכיה (קדחת קרציות) ובבזיה. טפילים אלו מתרבים באיברים הלימפטיים בגוף וגורמים בשלבים מתקדמים של הנגיעות, לאנמיה חריפה (אבדן וירידה משמעותית בתאי הדם האדומים), אבדן תאי דם לבנים וחוסר קשה בטסיות דם החושפים את הגוף להגנה חיסונית ירודה והמשך אבדן דם לעיתים עד כדי קריסת מערכות ומוות. עירויי דם ובמיוחד כדוריות וטסיות הם הכלי היעיל ביותר להצלת חייו של כלב שכזה. מומלץ לעיין במאמר המופיע בחלק זה של האתר הדן בקדחת קרציות.
תוקפן של מנות הדם ומנות תרכיזי הדם הינם כ- 40 יום.
2. מכת חום- אי הקפדה על מספר הנחיות בסיסיות עלולות להיות הרות אסון לכלבכם בימי הקיץ החמים. במכת חום, מטפסת טמפרטורת גופו של בעל החיים לרמה פתולוגית מסוכנת וגוררת שינויים פיזיולוגיים חריפים המובילים בסופו של דבר לאבדן יכולת הקרישה, דימומים קשים מכל חלקי הגוף החוצה ופנימה ולקריסת מערכות כללית. הטיפול קשה ואגרסיבי ביותר ורק במקרים מועטים בלבד ניתן בעזרת שימוש בפלזמה טרייה קפואה (Fresh Frozen Plasma) ובאמצעים רפואיים חירומים אחרים לעצור את הדימומים ולהשתלט על סחרור המערכות. פלזמה קפואה טרייה נוצרת מהפרדה מהירה של מנת דם לפלזמה ותוקפה בהקפאה כשנה. מומלץ לעיין במאמר המופיע בחלק זה של האתר הדן במכת חום.
3. הרעלת רעל עכברים (אנטי-קואגולנטים)- לרעל עכברים מספר סוגים, אך כולם גורמים למעשה לדימומים כתוצאה משיבוש הרצף של מפל הקרישה התקין על ידי הוצאת ויטמין K מהמפל, ועצירתו. אבדן יכולת הקרישה, כאמור, גוררת אבדן דם מפתחי הגוף השונים החוצה (אף, פה, שתן, צואה) ופנימה אל חלליו (בטן, בית חזה, מערכת עיכול). במקרים קשים הזרקת ויטמין K לבדו אינה מספקת ויש צורך בלהוסיף לטיפול במתן מנות דם ופלזמה.
4. סרטן- במקרים רבים הגידולים מעצם קיום כלי דם המזינים אותם ובשל יכולתם להפריש חומרים שונים לדם עלולים לגרום להפעלת מנגנון הקרישה ולצריכת אמצעים מוגברת. עובדה זו באה לידי ביטוי באבדן דם מהיר.
5. טראומה/ניתוחים- במקרים של פצעי נשיכה קשים, תאונות דרכים, ניתוחים של כלי דם או אברים בעלי זרימת דם ענפה, יש צורך במתן מנות דם או תרכיזי תאי דם במקביל לניתוח לצורך שמירה על יכולות ניוד החמצן, ההמוסטזיס בגוף ויכולת הקרישה.
6. מחלות אוטואימוניות- במחלות אלו חל בגוף בלבול בין גורם "פולש" כגון חיידקים, וירוסים ואחרים, לבין ה"עצמי"- תאים של הגוף עצמו. עובדה זו עלולה לגרום לגוף לתקוף תאי דם אדומים וטסיות ולגרום למחסור חמור בהן. מנות דם ופלזמה במקביל לטיפול התרופתי הינו המענה היחידי לכך.
על מנת ליצור רצף של מנות דם טריות ומוצרי דם זמינים בכל סניפי בנק הדם, שחוב לשמור על רצף של ימי התרמה וקשר עם תורמי דם פעילים ופוטנציאליים אשר ידאגו בעזרתכם, הלקוחות, למלא את החסרים הנוצרים משימוש רציף.
תורמי דם זוכים לבדיקה מקיפה הנעשית בידי רופא וטרינר, ספירת דם מלאה ובדיקת דם לסיווג קבוצת הדם. בנוסף לכך, חתולים נבדקים לקיום נוגדנים לוירוסים FIV ו- FELV, בעוד רוב הכלבים נבדקים סרולוגית לקיום נוגדני קדחת הקרציות. תורם הדם זכאי לביטוח דם לשנה ובמידת הצורך זכאי לקבל מבנק הדם, ללא עלות, מנת דם בשנה שלאחר התרומה. תוצאות בדיקות הדם מועברות לבעליו ללא תמורה.
כלבים שמשקלם מעל 20 ק"ג בגילאים 1-8 שנים, ללא היסטוריה רפואית של נגיעות בטפילי דם או מחלות אוטואימוניות.
חתולים שמשקלם מעל 4 ק"ג בגילאים 1-8, ללא היסטוריה של נגיעות בטפילי דם, מחלות אוטואימוניות או FIV/FELV.
התרומה מתבצעת לרוב תחת הרדמה מלאה קצרה ובטוחה ביותר אף ללא גילוח בעל החיים. כלבים תורמים מנה של כ- 450 מ"ל בעוד חתולים תורמים מנה של כ-60 מ"ל.
חשוב לזכור, כי במקביל לציוד הרב והמשוכלל שיש להצטייד בו על מנת להגיע ליכולת אחסנת ומתן דם, יש להתנסות בענף זה של רפואת החירום והרפואה הפנימית, וזאת על מנת להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול.
מרכז "מוריה" מצויד בכל סוג מכשירי הדם, בכל סוגי מנות דם ומוצריו וכן בידע הנדרש למתן וטיפול בכל האמצעים הנדרשים אשר פורטו במאמר. בנוסף לכך, הצוות הרחב והמיומן של המרכז עבר הכשרות ייחודיות וניסיונו בשימוש במוצרי דם רחב ומרשים.
רופאי המרכז ישמחו לעמוד לרשותכם בכל שאלה שהיא בנוגע לנושא זה ולנושאים אחרים.