כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
הקרצית הינה חרק (פרוק רגליים) ממשפחת העכבישתנים, ובדומה לעכבישים המוכרים לנו יש להם 8 רגליים (מכאן אחד אגב, ההבדלים לפרעוש לו יש 6 רגליים בלבד...).
לקרצית מגוון מינים רב ובארץ המין הנפוץ ביותר הינה קרצית הכלב החומה. אין בכך כי קרציות כלבים תדבקנה רק לכלבים וניתן למצוא קרציות על כלב כמו גם על אנשים, חתולים, סוסים ועוד.
הקרציות נפוצות בעיקר בחודשים החמים וניתן להידבק מהם בעיקר בגינות, פארקים, יערות, חורשות ואף במדבר, אזורים המכילים מקומות מסתור לחים.
הקרצית חיה את מחזור חייה גם על גופם של בעלי חיים וניזונים מדמם. הדם משמש לקרצית כמזון ובעיקר נדרש לנקבה לרבייה לצורך הטלת כמות עצומה של ביצים מופרות כשלב ראשון במחזור הטפיל.
מעגל החיים של קרצית הכלב מתרחש הן על גוף בעל החיים והן בסביבה בה הוא חי. את הקרצית ניתן למצוא במקומות רבים על הקרקע אבל על מנת להזין עצמה, היא משתמשת במנגנונים מתוחכמים הכוללים משיכה כימית ומשיכה לחום גופו של בעל החיים. בכך הקרצית הבוגרת מאתרת, מוצאת ולבסוף מטפסת על בעל החיים ובעזרת מערכת היניקה שלה מוצצת את דמו. תהליך הזיווג עם הזכר, ייצור הביצים, הפרייתן והטלתן, מהיר ולוקח שעות ספורות בלבד.
הביצים המוטלות מוצאות בסופו של דבר את דרכן אל הקרקע ובבוא הזמן בוקעות. לאחר הבקיעה הן מתפתחות בשני שלבים לקרציות כלבים בוגרות.
בעלי חיים המתגוררים בחוץ באזורים שאינם מטופלים כנגד הטפיל יכולים להידבק בעשרות ואף במאות קרציות שיכסו את כל גופם.
לקרצית מערכת יניקה ייחודית המאפשרת לה להעגן בחוזקה ולחדור את העור ביעילות, גם אם עוביו גדול, ולהזריק במקום העקיצה חומר מיוחד המונע את קרישת הדם. זה מאפשר לה לינוק ולמצוץ במהירות ובאופן רצוף דם מבעלי חיים. את מקום היניקה תבחר הקרצית במקום בו כלי הדם קרובים לעור כגון בין אצבעות הרגליים, אפרכסת האוזן ואזורי הפנים והבטן. נגיעות גדולה בקרציות עלולה לגרום לבעל החיים לחוסר בתאי דם אדומים, מצב המכונה אנמיה, אשר במצבים קיצוניים עלולים לגרום לחולשה, דימומים קשים ואף מוות. המצב חמור עוד יותר בפרטים קטנים או בגורים להם מלכתחילה כמות דם קטנה יותר.
עובדה חשובה היא, כי בזמן מעבר בין פרט לפרט עלולה הקרצית לגרום להדבקה בטפילי דם רבים. חלקם מדבקים בין כלבים וחלקם עלולים להדביק גם אנשים.
טפיל הדם המפורסם ביותר בכלבים הינו ארליכיה קניס (Ehrlichia Canis) או בשפת העם- קדחת קרציות, והוא גורם בכלבים להרגשת מחלה כללית בשלבה הראשוני ועד דיכוי מח העצם, אנמיות קשות, חשיפה לזיהומים ומוות בשלביה המתקדמים. על כך במאמר נפרד (ראה להלן).
כמו כמעט בכל דבר- המניעה עדיפה על הטיפול! או כפי שאני נוהג לציין:
עדיף כמה גרמים של מניעה מקילוגרמים של טיפול!!!
כיום מצויים בשוק מגוון רחב של תכשירי הדברה כנגד פרעושים וקרציות. חלקם מגיעים כקולר, חלקם בטיפות הנספגות דרך עור בעל החיים וחלקם ניתנים ככדורים לבליעה.
על מנת שנוכל להתאים לבעל החיים שברשותכם את הטיפול היעיל ביותר אנו ממליצים כי תיצרו קשר עם המרפאה ונשמח לעמוד לרשותכם לייעוץ והדרכה.
אנא השמרו מהמלצותיהם של אנשים שאינם מורשים ועלולים למכור לכם מוצר שאינו מתאים.
חמור הדבר עוד יותר לעיתים כאשר מוצרים אלו עומדים למכירה באתרים שאינם מורשים ואת דרכם ותנאי הגעתם לארץ אין איש מנטר. כבר ראינו מקרים שהסתיימו בכי רע!!
מצאתם על כלבכם קרציה? מה עושים?
רצוי כי את הקרציה יסיר, אם בכלל, אדם המנוסה בכך. אדם שאינו מנוסה עלול להשאיר אגב הוצאת הקרצית, חלקים ממנה בתוך עורו של הכלב, עובדה אשר תגרור גירוי מקומי חריף ומיותר.
לעיתים בשימוש בחומר הנכון אין טעם וצורך בהסרתה כל עוד מגיבים מהר ונכון.
קרציות כלבים זה בעיה מציקה, הקרצית הינה חרק (פרוק רגליים) ממשפחת העכבישתנים, ובדומה לעכבישים המוכרים לנו יש להם 8 רגליים (מכאן אחד אגב, ההבדלים לפרעוש לו יש 6 רגליים בלבד…).