כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
מכת חום מתרחשת כאשר בעל החיים מאבד את יכולת הויסות והשליטה על חום הגוף. כלבים וחתולים מווסתים את טמפרטורת גופם בעיקר דרך מערכת הנשימה נשימה אך גם על ידי קירור תוך מגע עם משטחים קר כגון רצפות, מים אזורים מוצלים וכו'.
כאשר מערכת הנשימה איננה מסוגלת לשחרר ולהיפטר מחום במהירות מספקת טמפרטורת הגוף מתחילה לעלות ומעבר לטמפרטורה הנורמלית (39.4°c-ºc38.0) מתחילים להתרחש תהליכים פיסיולוגים לא רצויים אשר מקשים עוד יותר על ויסות והשליטה על חום הגוף. תהליכים פיסיולוגים בסיסים כגון מעבר של חמצן לרקמות, תפקודי מערכות חיוניות (כליה, כבד, מערכת העיכול, מערכת הקרישה, לב ומוח) עלולים להיפגע באופן בלתי הפיך.
בעלי חיים אשר שורדים מכות חום עלולים לפתח בעיות רפואיות ארוכות טווח.
גורמים אשר מעלים את הסיכון למכת חום הינם חום ולחות, פעילות גופנית בשעות החום, משקל עודף, לחץ ועקה (סטרס), אוורור לקוי, התייבשות, תרופות מסוימות (אנטי היסטמינים לדוגמא), גיל מבוגר וגזעים פחוסי פנים (בוקסר, בולדוג, פקינז וחתולים פרסים).
לב הבעיה הינו- חום גבוה אשר גורם לתופעות אשר פורטו בסעיף הקודם. ללא טיפול מונע או מוקדם עלולים להתפתח סימני שוק כגון עליה דרמטית בקצב הלב וקצב הנשימה, חניכים בצבע חום אדמדם בתחילת התהליך וצבע אפרפר לאחר הידרדרות המצב, הלחתה מואצת וריר מוגבר, הליכה איטית עד כדי רביצה ואפאתיה.
בהמשך יופיעו הקאות, שלשולים, מתן שתן חלקי או אי מתן שתן מוחלט, דימומים נרחבים (עור, פה, אף, פי הטבעת, לחללים הגוף ועוד), צהבת, איבוד הכרה ומוות.
כאשר חום הגוף עולה מעל 43 מעלות יגרם נזק בלתי הפיך לחלבוני הגוף ולמערכות הגוף השונות.
חשוב לזכור כי מכת חום מהווה סכנה מיידית לחיי בעל החיים ויש צורך להביאו לטיפול רפואי באופן דחוף. עד הגעתכם, ניתן לתת טיפול אפקטיבי שעיקרו הורדת חום הגוף במהירות. ראשית, ניתן לשטוף או לטבול את הכלב במים קרים (זהירות לבל ישאף בעל החיים מים דרך האף או הפה) וכן ניתן לצרף מקור אוורור לפיזור יעיל יותר של החום כגון מאוורר, חלון פתוח או מזגן בעוצמה חזקה.
אין להשתמש במגבת רטובה מכיוון שהיא מונעת את פיזורו של החום העודף חום. כמו כן, לא רצוי להשתמש בקרח או במי קרח מכיוון שקרח מעודד רעידות ומכאן- עליה נוספת בטמפרטורת הגוף.
לבסוף, אין לתת תרופות להורדת החום.
במרפאה יטופל בעל החיים בעירוי נוזלים ואף עירוי דם או פלסמה, מתן טיפול כנגד שוק, טיפול אנטיביוטי וניטור רצוף של תפקודי מערכות.
כמו בכל בעיה רפואית, גם כאן המניעה טובה מהטיפול!
בחודשי הקיץ יש לדאוג לאספקת מים קבועה, רציפה וטרייה לבעל החיים וכי לבעל החיים מקום מוצל ומאוורר. אין להשאיר בעל חיים במכונית סגורה- טמפרטורת הרכב עשויה להגיע ל- 60-50 מעלות תוך פחות מרבע שעה והשארת חלון פתוח למחצה איננה פותרת את מצוקת בעל החיים.
פעילות גופנית בשעות החום כגון טיולים ארוכים, משחק מאומץ, ריצה משותפת בחוף הים ועבודה מאומצת מעלה את הסיכון למכת חום. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר בכלבים כהים.
אנו ממליצים על קריאת שורות אלו בטרם יצאתם לפעילות מאומצת בשעות החום על מנת למנוע מצב חירום מסוג זה. לאחרים יקל מאמר זה לזהות את שלל הסימנים המקדימים של מכת חום והדרך לטפל בה.
מרכז רפואי וטרינרי – מוריה, מצויד בכל התרופות, החומרים, הידע והניסיון הדרוש על מנת להתמודד בדרך הטובה והיעילה ביותר במצבי חירום מסוג מכת חום. כמו כן, אנו מצוידים בכל הטכנולוגיה החדישה לצורך אשפוז וניטור במהלך הטיפול הרפואי ואחריו.
לשאלות נוספות ולברורים ניתן לפנות לרופאי המרכז, ואנו נשמח לענות ולייעץ לכם גם בנושא זה.