כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
מזל טוב !!! החלטתם לאמץ חבר משפחה חדש- גור כלבים. על מנת שקליטתו של הגור בביתו החדש תהיה מהירה, מהנה לשני הצדדים וחלקה החלטנו לכתוב מאמר קצר זה.
1. סביבת מחיה- רצוי להקצות לגור החדש מקום משלו ורצוי שיהיה מרופד ונעים (במיוחד בחודשי החורף הקרים), לשם כך רצוי מזרן ספוג או כריות בד יעודיות לכך עטופים בשמיכה או מגבת גדולה, ומגבת או שמיכה נוספת על מנת שהגור יוכל להתכרבל בה.
בימים הראשונים עלול הגור ליילל, במיוחד לאחר שנותק מאימו ומשאר אחיו ואחיותיו לשגר. בלילו הראשון של הגור בבית ניתן לעטוף בבקבוק חם במגבת ולשים כנגד הגור, כמו כן, תקתוקו של שעון עלול להזכיר לגור את פעימות ליבה של אימו ובכך להרגיע אותו בעוד חום הבקבוק ידמה את חום גופה ויעזור לו להתאקלם במקומו החדש ביתר קלות.
לגור, במיוחד בשבועות הראשונים לחייו, כמו לתינוק, נטייה לישון מספר שעות רב. כשאינו ישן אוהב הגור לחקור את סביבתו, לשחק ולאכול. לאלו בעלי ילדים קטנים בבית, מומלץ כי תקפידו על שעות מנוחתו של הגור וכי שעות המשחק יוגבלו לשעות עירנותו. אם זאת, עייפות ואפטיות מוגזמת, במיוחד בגורים שטרם סיימו את מלוא פרוטוקול החיסונים, הינה סיבה טובה ליצור עימנו קשר טלפוני.
מומלץ לא להשאיר את גור הכלבים לבדו בחצר שלא ברשותכם בחודשי חייו הראשונים במיוחד בשל מעלות החום הגבוהות בקיץ והנמוכות בחורף. יתרה מכך, גורים גזעיים עלולים להיגנב מהחצר בשל מחירם האטרקטיבי.
2. כלי מזון- כלי המזון הנפוצים ביותר עשויים מפלסטיק. במשך השנים כלי פלסטיק מתיישנים ומתחילים להפריש חומרים זרים, מעטם מסרטנים, למים ולמזון, עובדה העלולה להתבטא בגרויים עורים שונים. לפיכך, אנו ממליצים על כלי מזון ומים מנירוסטה. כלי נירוסטה עמידים ביותר ואינם מפרישים כל חומר מסוכן למזון ולמים. רצוי לרכוש כלים בגודל התואמים את גודלו הסופי של הכלב וכן מומלצים כלים נפרדים (ולא מחוברים) למזון ולמים. כיום קיימים מתקנים, תושבות לזוג כלים ולחלקם יכולת הגבהה המקילה על אכילתו ושתייתו של כלב מגזע גדול. כלי קיבול מזכוכית אינם מומלצים משום שכאשר נשברים עלולים שבריהם לגרום לחבלות ולפציעות קשות.
3. מזון- מומלץ מזון יבש ולגורים בלבד. מזונות בייתים אינם מתאימים לכלבים בכלל ולגורים בפרט בשל הרכבם התזונתי. מזון יבש מקנה הרגלי אכילה נכונים מה גם שאבן השן העלולה להצטבר כתוצאה מאכילת מזון זה פחותה מזו המצטבר ממזון רטוב ורך.
יש לחלק המנה היומית ל-3 ארוחות ביום לגור עד גיל חצי שנה, ומגיל חצי שנה- שתי ארוחות. מומלץ להשאיר מספר ארוחות זה לכל אורך חיי הכלב. יש לקחת המזון לאחר כמחצית השעה מהגשתו, כך יהפך לאטרקטיבי יותר לכלב וימנע זיהומו בגורמי מחלה שונים (פטריות, עובשים, חיידקים) או בחרקים מזיקים.
מזונות הכלבים מחולקים ל-3: מזונות באיכות נמוכה עליהן איננו ממליצים בעיקר בשל הרכבם התזונתי, אם כי מחירם הינו האטרקטיבי ביותר. שאר המזונות מחולקים לשניים: Premium- מזונות טובים (כולם תוצרת חוץ), הרכב התזונתי מבוסס וטוב ומחירם סביר ומזנונות ה- Super Premium- ה"מרצדסים" של מזונות הכלבים והחתולים שהרכבם התזונתי מעולה, מאוזן וטעים (לא פחות חשוב…), אך מחירם גבוה יותר.
אין להזין את הגור בעצמות ובמיוחד בעצמות עוף. עצמות אלו מסוכנות לבריאות כלבכם.
שאלו את רופאי המרכז מהם המזונות המומלצים על ידם.
מים- מומלץ להחליף את מי השתיה של כלבכם לפחות פעמיים ביום ותמיד (במיוחד בחודשי הקיץ) שיהיו מים טריים זמינים בכלי השתיה.
4. תילוע- טיפול מונע כנגד תולעים הינו חובה לגור שברשותכם. כיום נהוג להעריך כי כל הגורים המומלטים, גם אלו לנקבות המטופלות ביותר, נגועים בתולעים בשלבי גדילה שונים. חלק מהתולעים עלולים להדביק גם אתכם, לפיכך מומלץ ביותר לתלע בפעם הראשונה את הגור בגיל 6 שבועות וטיפול שני לאחר 10 ימים. לאחר מכן תקראו לטיפול תילוע רוטיני כל 6 חודשים. הטיפול ניתן בכדורים או בסירופ.
5. פרעושים וקרציות– ניתן לטפל בגור ב- Frontline החל מגיל 6 שבועות, טיפול התקף כנגד פרעושים וגם כנגד קרציות ומכאן יתרונו. אם זאת, יעילותו של חומר זה מוטלת בספק באזור חיפה, בשל עמידות הפרזיטים, ולכן אינו מומלץ על ידי רופאי המרכז בגיל מאוחר יותר. Frontline ניתן להשגה כתרסיס וגם כטיפות המושמות על עור הכלב. החומר נוסף הקיים בשוק כנגד פרעושים הינו Advantage הניתן להשמה כטיפות על עור הכלבלב החל מגיל 8 שבועות. שימו לב כי ברכשכם הטיפות מתאים משקלו של הכלכלב לזה המופיע על האריזה. שימוש בטיפות במשקל נמוך מזה של הגור אינו יעיל. חומר נוסף אשר יעילותו מוכחת כנגד פרעושים נקרא Revolution וגם הוא מושם כטיפות על עור הגור. יתרונו של חומר זה בכך כי הינו יעיל גם כנגד טפילי עור שונים ואקריות אזניים.
6. חיסוני משושה- גור הכלבים יחוסן בחיסון משושה החל מגיל 6-8 שבועות (על הרכב החיסונים ניתן לקרוא בפרק "עצות שימושיות" שבאתר הבית), 30 יום אחרי ו- 60 יום אחרי (סה"כ שלושה חיסונים זהים). משנתו השניה יחוסן חיסון משושה דחף בודד, אחת לשנה. מומלץ כי כלבכם לא יבוא במגע עם כלבים לא מחוסנים או צואת כלבים עד תום מערך החיסונים.
כלבת- זהו החיסון היחיד שהינו על פי חוק הכלבת במדינת ישראל. חלה חובה על כל בעל כלב לחסן את כלבו החל מגיל 3 חודשים בחיסון זה. במועד חיסון הכלבת, יוחדר שבב אלקטרוני תת עורי אל מתחת לעור צואר הכלב. יעודו של השבב הינו פיקוח על חיסוני הכלבת ולא פחות חשוב מכך- השבת כלבים אובדים לבעליהם. כל מרפאה מורשית חיסון כלבת חייבת להיות מצוידת בקורא שבבים אוניברסלי לקריאת שבבים. במרכז "מוריה" קיימית שני קוראים אשר בעזרתם מוחזרים ומושבים עשרות כלבים אובדים בשנה לבעליהם.
במעמד חיסון הכלבת חובה עליכם לשלם את אגרת הרישוי לעיריית חיפה- אישור החזקת הכלב ברשות המוניציפאלית הנ"ל.
7. תולעת הפארק- החל מגיל 4 חודשים ואחת ל-3 חודשים מומלץ לטפל כנגד תולעת הפארק. בקצרה נפרט כי תולעת הפארק שונה מתולעי המעיים ומצויה בושט הכלב. היא אינה מדבקת לבני אדם או לחתולים. הנזקים אשר תולעת זו גורמת לכלב רבים ועלולים לגרום אף למוות. מומלץ להרחיב בקריאה על דרכי העברת התולעת ודרכי הטיפול המומלצים בפרק ה"מאמרים" שבאתר הבית. הטיפול ניתן בזריקה תת עורית אחת ל-3 חודשים.
8. צרכים ויציאות החוצה- מומלץ כי תוציאו את הגור כמה שיותר פעמים אל מחוץ לבית משתי סיבות עיקריות: האחת- חשיפתו לגירויים שונים כגון ריחות, אנשים שונים, רעשים ורחשים מגוונים וחשיפתו לסביבת מגורכם. שנית- הקניית הרגלי עשיית צרכים נכונה. אין ביכולתו של הגור לשלוט פיזית על צרכיו עד גיל 3 חודשים כשם שאין מצפים מתינוק להיגמל מהחיתול בגיל חצי שנה. אם זאת, ניתן כבר בגיל חודשיים לנסות ולהקנות לו הרגלים נכונים לעשיית הצרכים, היינו צרכים מחוץ לבית ולא בתוכו. לגור כלבים מספר נקודות זמן קריטיות בהן הוא עושה את צרכיו: בגמר משחק ארוך ואינטנסיבי, בגמר ארוחה דשנה וכאשר הוא מתעורר משינה. בנקודות הזמן הללו מומלץ להוציאו החוצה למקום בו אמור לעשות את צרכיו ולשבח אותו בצירוף שמו "מוקי, כלב טוב, מוקי כלב טוב" מיד לאחר שעשה אותם בחוץ. במידה ועשה את צרכיו בבית ונתפס בזמן מעשה יש לגעור בו בתקיפות בשימוש המילה "לא!!" (ללא שמו) ולהוציאו מיד החוצה (ולשבחו בצירוף שמו במידה וממשיך לעשות שם את צרכיו). אין לגעור בגור במידה ומצאתם צרכים שכבר נעשו מזמן (גם אם לפני דקות מספר). הכאת הגור אינה רצויה ומוגזמת וכן אין לדחוף את אפו לצרכיו. פעולה זו מצידו אינה מלמדת ואינה מענישה אותו- הכלבלב לא יבין מה עשה ועלול לפתח פחדים שונים. רוב הגורים יבינו וילמדו את העקרון בפרק זמן של מספר שבועות מצומצם. עם הגמילה מעשיית צרכים בבית יש לצמצם את מספר היציאות החוצה ולשעות קבועות על מנת ליצור שעון ביולוגי קבוע.
9. כירסום ומשחק– לרוב הגורים נטיה של כרסום יתר בשל סקרנותם (השלב האורלי) ובשל ההקלה בכאבי צמיחת והחלפת השיניים. לפיכך, אנו ממליצים על רכישתם של משחקים רבים ככל האפשר על מנת ליצור לגור "אופציית" כרסום, חשיפה לגירויים שונים והקניית הרגלים נכונים. כאשר יתרגל הכלכלב למשחקיו שלו, יאבד חלק מהעניין שבכרסום אביזרים שונים בבית כגון: נעליים, ספות, רגלי שולחנות וכבלים מסוגים שונים. מומלץ לא להשאיר הגור לבד בבית ללא השגחה למשך פרקי זמן ארוכי כאשר הוא חשוף לסיכונים, לסכנות ולגרויים שגויים הנובעים משעמום. אין לתת לכלב משחקיהם של תינוקות משום שאינם מיועדים לשיניו ועלולים להתקע במקומות שונים בדרכי העיכול של הגור או הכלב הבוגר ועלול להיגרר לניתוח להוצאתם. אין אנו ממליצים על השימוש בעצמות עוף כגורם משחק. מעצמות בקר יש להפריד כל רקמה רכה (מומלץ להרתיח טרם השימוש).
10. מקלחת– לא רצוי לקלח הכלבלב לפני גיל 7-8 חודשים וזאת על מנת לא לגרום נזק לפרוות הגור ולעורו העדין. בכל מקרה ניתן להשתמש במגבונים לחים או במקלחת ללא שימוש בסבון או שמפו (ולא לשכוח מים נעימים…). לאחר גיל זה ניתן לרחוץ את הכלב ללא חשש בתדירות של אחת לחודשיים עד שלושה חודשים. לאחר שהייה תכופה בחוף הים ניתן לשטוף את הכלב במים פושרים בלבד וללא שימוש תכוף בשמפו. בכל מקרה רצוי לזכור כי עורו של הכלב שונה משלנו ולכן אל לנו להשתמש במוצרי הטיפוח שלנו עליו. לכלבים הותאמו מוצרי הגיינה וטיפוח משלהם. בריאות העור והפרווה תופסים חלק עיקרי משגרת עבודתנו במרכז ונתין להרחיב בנושא בפרק המאמרים שבאתר הבית. בנוסף ניתן להיוועץ בספרית הבית ובצוות הרפואי בכל שאלה בנושא.
11. צחצוח שיניים– בריאות השן והחניכיים תופסת מרכיב חשוב בשנים האחרונות. על מנת להקל על שגרת טיפוח וטיפול בפה הכלב רצוי להרגילו מגיל צעיר כי מצחצחים את שיניו. התחילו לשחק עם אחת מאצבעותכם שעוברת על שיני וחניכיו של הכלבלב כהכנה לשימוש במשחה ואחר כך במברשת השיניים.
12. אילוף- מגיל חצי שנה רצוי לאלף את כלבם. כלב מאולף קל לשליטה במיוחד בבית עם ילדים או כלבים אשר אוהבים להשתובב בחוץ. יתרה מכך, הוכח כי כלב מאולף הינו בעל קשר חזק יותר לבעליו ולסביבתו ולפיכך, סובל במידה פחותה מחרדות שונות (נטישה, מרעשים וכד'). רצוי לאלף את הכלב עם מאלף מקצועי ולהעזר בנסיונו הרב.
13. סמנים שעל פיהם יש לפנות לוטרינר-
• כלב אפטי.
• עייפות מוגזמת.
• חוסר תאבון.
• הקאות ושלשולים.
• רעידות.
• הפרשות מוגזמות מהעיניים ומהאף.
• כל שינוי בהתנהגות הרגילה של הכלב.
בהצלחה מכל צוות המרכז, המאחל הרבה הצלחה והנאה עם הגור החדש.
על כל שאלה ופניה ניתן ליצור עמנו קשר במספרים המצורפים:
טלפונים ליצירת קשר-
מרפאה- 04-8242669
חירום: 052-6542211
מייל: moriahvc@bezeqint.net