כל הזכויות שמורות למוריה מרכז רפואי וטרינרי לחיות מחמד
עקבו אחרינו:
דואר אלקטרוני:
reception@moriahvc.co.il
טלפון: 04-8242669
אם העלייה ביכולת האבחון הוטרינרית (רנטגן דיגיטלי, בדיקות דם, הדמיה מתקדמת, בדיקות דם ועוד) וההתקדמות בשנים האחרונות באורטופדיה הוטרינרית, הצליחה רפואת חיות המחמד להגיע לרמת אבחון גבוהה כשמדובר בבעיות ברכיים. כפועל יוצא מכך, היכולות הכירורגיות המשופרות שקיימות כיום והידע שנרכש עם השנים הצליחו לייצר שיטות ניתוח חדשות ופתרונות יצירתיים לבעיות ברכיים של חיות המחמד שברשותנו.
הברך היא מפרק נושא משקל בעל חשיבות עליונה. בנוסף לתנועה של קיפול ויישור פשוט, לברך יש גם מרכיב תנועה סיבובי הקורה עם הקיפול או היישור. בנוסף ולא פחות חשוב- הברך אחראית על בלימת זעזועים בעת נשיאת משקל.
העצמות המרכיבות את הברך הן עצם הירך (פמור), השוק (טיביה והפיבולה), ופיקת הברך (פטלה) אשר מגינה מלפנים על המפרק. פיקת הברך מחליקה מעלה ומטה בשקע בקדמת עצם הירך בשעה שהברך מתכופפת ומתיישרת.
מפרק הברך מוחזק בעזרת שרירים ורצועות, המיניסקים (סחוסים בצורת חצי ירח) מצויים במפרק בין עצם הירך לשוק ומשמשים כבולמי זעזועים יעילים ביותר.
הרצועות הצולבות (קדמית- ACL והאחורית- PCL) מחברות אף הן בין עצם הירך לשוק.
תפקידי הרצועה הקדמית הוא למנוע תנועה קדימה וסיבוב פנימה של עצם השוק לעומת הירך וכן למנוע מתיחת יתר של הברך. תפקיד הרצועה האחורית הוא למנוע תנועה אחור של השוק לעומת הירך וכן למנוע מתיחת יתר של המפרק.
למעוניינים להרחיב ולחזות בדגם של הברך (באנגלית) ניתן להיכנס לסרטון הבא:
https://www.youtube.com/watch?v=OM0-tmMr2N4&feature=related
פריקת פיקה ממיקומה בשקע של עצם הירך היא אחד הגורמים הנפוצים לצליעה שמקורה בברך בכלבים. זוהי בדרך כלל תופעה עם מרכיב גנטי הנובעת מבעית קונפורמציה (מבנה) של השלד, התופעה נפוצה יותר בכלבים מגזעים קטנים. בגזעים הגדולים פריקת פיקה חלה במקרים רבים עקב טראומה (תאונה, מכה, נחיתה לא טובה על הרגל וכו').
כלבים הסובלים מפריקת פיקה מראים צליעה לסירוגין ולעיתים אפיזודות של בכי שבעקבותיו הכלב אינו דורך על הרגל האחורית למשך זמן מה.
ישנן מספר דרגות חומרה של הפריקה. הדרגה הקלה ביותר מלווה בסימנים קליניים קלים ולרוב אינה דורשת טיפול. הדרגה החמורה ביותר מלווה בצליעה קבועה ובמצב זה הפרוגנוזה להצלחת הטיפול גרועה .
הטיפול בבעיה הינו טיפול כירורגי הכולל העמקתו של השקע בקדמת עצם הירך והזזה של נקודת העיגון של גיד הפיקה על עצם השוק.
השיקום מניתוח זה אורך כ-3 חודשים במהלכם הכלב מבצע פעילות מוגבלת שרמתה עולה בהדרגה. הפרוגנוזה להצלחה, כלומר חיים נטולי כאבים וללא צליעה, היא טובה מאוד, זאת במידה והניתוח נעשה בשלבים הראשונים של גילוי המחלה ולפני התפתחות שינויים ניווניים משניים במפרק הברך.
במרבית המקרים קרע של רצועה צולבת קדמית (ACL) חל כתוצאה מתהליך ניווני כרוני ולא על רקע טראומטי כפי שקורה באדם. התופעה נפוצה יותר בכלבים בוגרים מגזעים בינוניים וגדולים, לעיתים בעלי משקל עודף.
כלבים הסובלים מקרע ברצועה עלולים לפתח צליעה חמורה ופתאומית לאחר פעילות גופנית קלה עד בינונית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שניוון והיחלשות הרצועה הינה כרונית על פני תקופה ארוכה שבסופה חל קרע חלקי או מוחלט של הרצועה. מופע של צליעה אשר הבעלים מדווחים כי היא "באה והולכת" (בעיקר בבקרים כשהכלב קם משכיבה ארוכה), הינה מופע מוכר העלול גם הוא להתאים לקרע ברצועה צולבת קדמית.
קיימות בדיקות אורתופדיות ספציפיות לאבחון הפתולוגיה. חלקן מבוצעות במסגרת בדיקה פיזיקאלית רגילה במרפאה וחלקן יבוצעו בטשטוש.
טיפול שמרני הכולל מנוחה, הורדת משקל, פיזיותרפיה ותרופות נוגדות דלקת, יכול להקטין את חומרת הסימנים הקליניים ולהאט את קצב התפתחות המחלה (במידה ומדובר בקרע חלקי), אך חשוב לזכור כי התהליך הניווני בברך ממשיך.
הטיפול המומלץ הינו כירורגי ולכך קיימות מספר שיטות:
השיטות הוותיקות מנסות לשחזר את הרצועה הקרועה בין אם ע"י העברת גיד או חוט ניילון סינטטי שתפקידם שחזור הרצועה הצולבת, אולם הן הוכחו כפחות יעילות בייחוד בכלבים גדולים וכבדים.
השיטות החדשות מתבססות על שינוי גאומטריית המפרק והבאתו למצב בו אין צורך ברצועה הצולבת. ע"י שינוי הזוית של הקצה העליון של עצם השוק (טיביה) מבוטלים הכוחות הפיזיולוגיים הגורמים לצורך הפיזיולוגי ברצועה. שיטה זו קרויה TPLO- Tibial Plateau Leveling Osteotomy
השיקום כולל מנוחה מוחלטת למשך כחודשיים וחזרה הדרגתית לפעילות למשך כחודשיים נוספים.
סרטונים המדגימים את ניתוח ה- TPLO:
https://www.youtube.com/watch?v=LKh2gDUNiBE
https://www.youtube.com/watch?v=3VK47FOlFoo
למעוניינים להרחיב בקריאה על ניתוח ה-TPLO ניתן לעבור לאתר:
http://vetsurgerycentral.com/tplo.htm
חשוב לציין כי כ-50% מהכלבים בהם חל קרע ברצועה הצולבת, עלולים לסבול תוך שנה גם מקרע בצולבת במפרק הברך השני, זאת בשל האופי הניווני של המחלה.
מרכז "מוריה" מצויד במיטב טכנולוגית האבחון לצורך אבחון בעיות אורתופדיות. כמו כן, חדר הניתוח הותאם במיוחד לצורך היכולת לבצע ניתוחים אורתופדיים מסובכים והצוות עבר הכשרות בארץ ובחו"ל על ידי טובי המומחים אשר הכשירו אותו לעניין. במידה וקיים צורך, נעזר צוות המרכז בשרותיו של רופא אורתופדי וטרינרי מומחה, דר' יונתן שני, אשר מגיע ומבצע את הניתוחים אצלנו במרכז ובכך נמנע מבעל החיים ובעליו נסיעה למרפאה מרוחקת מאזור מגוריו.